Kalle Carlstedtin piirros, Nuorisoseuran tunnus

Ritvalan Nuorisoseura ry.


Historiallisen Hämeen sydämessä toimiva, yli 90-vuotias Ritvalan Nuorisoseura on ansiokkaasti ylläpitänyt Ritvalan kylän ja sittemmin myös yleensä Sääksmäen sivistys-, kulttuuri- ja historiaperinteitä. Ritvalan Helkajuhlan ja muiden tilaisuuksien ja juhlien yhteydessä sen piirissä toimivat nykyään mm. Ritvalan Kööri, sekä nuorten kansanmusiikkiyhtyeet Tallaralla ja Alkulintu.

Yhteystiedot:
Puheenjohtaja Harri Laurila, puh. (03) 588 2333
Rapajantie 43, 37720 Ritvala

Historiikkia:
Ritvalan Nuorisoseura perustettiin 6.3.1910. Silloin elettiin nuorisoseuraliikkeen voimakasta alkua; maan ensimmäisen nuorisoseuran perustamisesta oli kulunut vain 29 vuotta. Samaan aikaan oli herännyt myös paikallisten perinteitten uusi arvostus: 26 vuotta nukkunut ikivanha helkaperinne herätettiin uudelleen henkiin 1904, kuusi vuotta ennen Nuorisoseuran perustamista.

Ensimmäiset vuodet kokoonnuttiin kylän eri taloissa ja VPK:n talolla. Laulamisen ja runonlausunnan ohella seuran tilaisuuksissa keskusteltiin monista kansalaiskasvatuksellisista kysymyksistä. Oma talo rakennettiin talkoovoimin vuonna 1919 maanviljelijä Martti Hinkan lahjoittamalle tontille.


Nuorisoseuran talo aivan 1920-luvun alussa

Nuorisoseuratalon myötä yhdistyksen toiminta vilkastui ja vakiintui. Iltamissa näyteltiin ja esitettiin muuta ohjelmaa. Kun seura oli alkuaikana vastannut vain Helkajuhlan iltamista (VPK:n järjestäessä päiväjuhlaa), koko juhla siirtyi sen vastuulle 1921. Tästä alkaen seuran toiminnan selvä pääpaino on ollut helluntaissa.

Sotien jälkeen toiminta uudistui ja syveni mm. emäntä Taru Parikan ja opettaja Inmar Salmisen tultua mukaan kuvioihin. Vuonna 1979 perustettiin seuran yhteyteen kuoro Ritvalan Kööri, ja myöhemmin myös nuorten ja lasten kansanmusiikkiyhtyeitä. Ritvalan kansakoulun lakkauttamisen jälkeen on Huittulan kylässä toimiva Sääksmäen Kirkonpuolen Rauhalan koulu toiminut ansiokkaasti niin Ritvalan kuin koko Sääksmäen nuorison kotiseututietojen ja -taitojen ylläpitäjänä.