SÄÄKSMÄKI

VISAVUORI

Taidemuseo
Art Museum: Emil Wikström, sculptor
(Kari Suomalainen, cartoonist)


Visavuori ilmasta käsin 1960-luvulla
Kuva: Tuure Hietanen, n. 1967
Visavuori on 1800-1900-lukujen vaihteen merkittävimmän suomalaisen kuvanveistäjän Emil Wikströmin vuosina 1894-1912 rakentama taiteilijakoti. Runsaat 20 vuotta taiteilijan kuoleman (1942) jälkeen perustivat lähikunnat ja niiden suuryhtiöt säätiön ylläpitämään näitä ainutlaatuisia rakennuksia ja niiden sisältämiä taideaarteita.
Wikströmin rakentama taiteilijakoti oli ensimmäinen tuon ajan ihanteellisen "kansan pariin ja kaupunkeja välttämään" pyrkivän taiteellisen ja patrioottisen ajattelutavan konkreettinen tulos.
Sääksmäen maisemat houkuttivat monia muitakin taiteilijoita. Axel Gallén-Kallela katsasti samaan aikaan samoilta paikoilta itselleen omaa residenssiä, ja asui paljon läheisessä Rapolan kartanossa, jossa hän tekikin monia keskeisiä teoksiaan. Sittemmin monet eri alojen taiteilijat ottivat Sääksmäen omakseen, niin että Sääksmäen taiteilijayhdyskunta 1900-luvun alkupuolella oli maankuulu.
Suomen itsenäisyyden alkupuolen merkittävimmät johtohenkilöt vierailivat Visavuoressa ja Rapolassa usein - mistä nykyisessä museossa on monia merkkejä.

1990-luvulla rakennettiin Visavuoreen Wikströmin tyttärenpojan Kari Suomalaisen elämäntyölle oma paviljonki.

Visavuoren sivut: näyttelyt, aukioloajat, Emil Wikströmin lyhyt elämäkerta
Visavuori Museum Home Pages, soon in English
www.visavuori.com